chirodent
poza dentium implant
Implantologie dentara
  • Implantul dentar ofera o metoda de tratament moderna a edentatiilor iar beneficiile utilizarii lui sunt:
      - mentinerea integritatii dintilor vecini zonei edentate nefiind necesara implicarea acestora in viitoarea lucrare protetica ca in cazul lucrarilor clasice
      - mentinerea osului in zona edentata care nestimulat prin prezenta dintilor se atrofiaza si pot chiar sa apara deformari faciale
      - ofera o alternativa la protezele dentare sau stabilizarea acestora la pacientii edentati total

  • In multe cazuri dintele afectat poate fi inlocuit cu implant dentar chiar in momentul extractiei, sau, daca nu se poate atunci, dupa doua luni de la extractie.Ce este implantul dentar?

     Implantul dentar este o radacina dentara artificiala fabricata din titan pe care medicul dentist o introduce in osul mandibular/maxilar in scopul de a sustine ulterior o coronita sau o lucrare dentara. Implanturile dentare se recomanda persoanele care si-au pierdut unul sau mai multi dinti in urma extractiilor, in urma unei boli parodontale, a unui accident sau din orice alt motiv.

     Dupa inserarea implantului in os urmeaza o perioada de cateva luni timp in care are loc osteointegrarea acestuia. Osteointegrarea este procesul prin care organismul depune celule osoase printre spirele implantului formand un corp comun cu acesta. In aceasta perioada este recomandat ca implantul sa nu fie solicitat de fortele masticatorii, altfel procesul de osteointegrarepoate fi compromis. In putine cazuri, de obicei cand lipseste un singur dinte, de regula premolarii, se poate face incarcarea imediata cu o coroana provizorie din acrilat, care urmeaza sa fie schimbata cu una ceramica, definitiva, dupa perioada de osteointegrare.

implant dentar

Tratamentul cu implant dentar consta in doua etape:
     1) etapa chirurgicala - inserarea implatului in os
urmata la 3-6 luni (timp necesar osteointegrarii implantului) de
     2) etapa protetica - realizarea coronitei sau a lucrarii protetice pe implantul/implanturile inserate.


     Indicatiile si contraindicatiile pentru implant dentar se discuta in cadrul unei consultatii de specialitate printr-o analiza a tuturor factorilor care sunt implicati in succesul acestui tratament: starea generala de sanatate, oferta osoasa si aspectele anatomice ale zonei edentate (necesita radiografie recenta sau CT dentar), igiena orala si obiceiurile vicioase. Din punctul de vedere al starii de sanatate de tratamentul cu implanturi dentare poate beneficia practic oricine, exceptand pacientii cu afectiuni grave (in faza acuta): cardiovasculare, metabolice, hepatice, renale, pulmonare sau diabet decompensat.

     Ulterior realizarii lucrarilor pe implanturi pacientul trebuie sa aiba o grija sporita cu igienizarea lor pentru a nu favoriza depunerea placii bacteriene care poate duce la infectarea tesuturilor din vecinatatea implantului. [Top]

Implantologie asistata computerizat

     Analiza ofertei osoase in vederea inserarii de implanturi dentare se face pe baza unei investigatii imagistice (radiografie sau tomografie dentara). Tomografia dentara - CT - este foarte utila in cazurile complexe, cand tratamentul necesita inserarea mai multor implanturi dentare si eventual implanturi de os (sinus lift, latire creasta) pentru a face o analiza completa a problemelor dentare ale pacientului si pentru a putea prezenta acestuia costurile exacte ale tratamentului.
     Pe baza acestei investigatii se realizeaza pe calculator o reconstructie tridimensionala a danturii pacientului si se poate face o simulare 3D a tratamentului propus. Astfel pacientul intelege foarte bine planul de tratament si manoperele implicate - ce urmeaza sa i se faca si de ce.
     Panificarea computerizata ajuta la identificarea problemelor care ar putea aparea in timpul interventiilor si gasirea de solutii, eliminindu-se aparitia unor situatii neprevazute si necesitatea luarii unor decizii intraoperator. [Top]

Lucrare de tip punte sau implant dentar?

     Printr-un tratament cu implant dentar nu vor fi afectati dintii vecini ca si in cazul lucrarilor clasice de tip punte, cand dinti integri, sanatosi vor fi devitalizati si slefuiti pentru a se putea realiza lucrarea. Orice dinte sanatos odata ce este compromis (slefuit si devitalizat) mai devreme sau mai tarziu tot va cauza probleme (carii, granuloame, fracturi), prin urmare lucrarile trebuind refacute costurile tratamentelor stomatologice nu se vor opri la o singura lucrare.

     Printr-o ingrijire si o igiena adecvata lucrarile pe implanturi dentare pot sa reziste si sa-si indeplineasca cu succes functiile in intreaga viata a pacientului, pe cand lucrarile pe dinti slefuiti rezista intre 5 si 10 ani dupa care trebuiesc refacute.

     Mai jos sunt prezentate variantele de tratament in cazul edentatiei unidentare:Urmatorul videoclip prezinta o comparatie intre cele doua metode de tratament ( Implant dentar sau Lucrare clasica de tip punte) si evolutia ulterioara tratamentului, evidentiind problemele care pot sa apara cu lucrarile de tip punte pe dinti slefuiti si devitalizati:   Proteza scheletata, un tratament cu mare popularitate este unul dintre tratamentele cele mai invazive si ar trebui evitat in cazurile in care se poate opta pentru un tratament prin implanturi, mai ales de catre persoanele tinere, deoarece prin acest tratament sunt afectati atat dintii frontali (devitalizati si slefuiti) care vor fi imbracati cu o lucrare metalo-ceramica cat si osul din zonele laterale care va suferi o atrofie severa cauzata de presiunea aplicata prin purtarea protezei. Proteza scheletata are o durata de viata de maxim 10 ani dar in foarte multe cazuri nu rezista mai mult de 5 ani iar cand se strica si trebuie refacuta adesea stalpii laterali sunt fracturati si nu mai pot fi reutilizati. Atrofia laterala provocata de purtarea protezei dentare ingreuneaza foarte mult un eventual tratament prin implanturi necesitand operatii foarte complicate si costisitoare de aditie osoasa pentru regenerarea osului pierdut. In multe cazuri pacientii purtatori de proteza scheletata defecta ajung la proteza clasica totala, care poate fi eventual fixata cu doua sau trei implanturi centrale.
[Top]

Solutii pentru pacientii cu edentatii totale (purtatori de proteze)

    Lipsa dintilor este o problema grava si nu trebuie deloc neglijata, mai ales cand persoana afectata nu mai reuseste sa mestece bine alimentele. Consumarea unor alimente tari, nemestecate corespunzator duce la aparitia unor afectiuni (uneori grave) ale aparatului digestiv, foarte frecvent intalnite la persoanele de varsta a 3-a. Protezele clasice fara sisteme de ancorare sunt mobile si nu pot sa-si indeplineasca functiile masticatorii decat in mica masura, provocand leziuni la nivelul gingiei ele devin adesea greu de suportat.
     Pacientii cu edentatii multiple pot opta pentru confectionarea unei proteze partiale care se ancoreaza de dintii prezenti pe arcada sau pentru inlocuirea acesteia cu lucrari pe implanturi.
proteza partialalucrari pe implanturi

     In cazul pacientilor care si-au pierdut toti dintii de pe o arcada solutia cea moderna si rapida este protezarea cu incarcare imediata pe 4 - 6 implanturi. Dupa inserarea implanturilor la pacientii cu edentatii totale se realizeaza o lucrare provizorie care urmeaza a fi inlocuita cu lucrarea finala dupa 4-6 luni.

Planurile de tratament clasice in cazul in care nu se opteaza pentru solutiile "All on Four-Six" sunt:
     Proteza totala cu sprijin pe 2-4 implanturi dentare. Proteza se fixeaza de implanturi printr-un sistem de capse si poate fi scoasa pentru igienizare.
proteza pe implanturi mandibularaproteza pe implanturi maxilara


     Puntea totala fixa din ceramica pentru realizarea careia pe o arcada complet edentata sunt necesare minim 6 implanturi la mandibula si 7-8 la maxilar. Aceasta varianta de tratament da un rezultat care se apropie cel mai mult de dantura naturala.
     Pe implanturile inserate se fixeaza o lucrare din ceramica (portelan) care spre deosebire de proteza se cimenteaza si arata la fel ca si dantura normala. Confortul sporit comparativ cu proteza clasica apare la maxilarul superior unde nu mai este nevoie de partea care acopera bolta palatina si face ca protezele sa fie imposibil de suportat de catre unii pacienti.Este dureroasa operatia de inserare a implantului dentar?

     Interventia de inserare a implanturilor dentare este lipsita complet de durere atat in timpul interventiei cat si post operator. Datorita anestezicelor actuale singurul discomfort este resimtit in momentul administrarii acestora.

     Nefiind dureroasa nu recomandam sedarea pacientului in timpul interventiei deoarece este preferabil ca acesta sa fie constient si cooperant, astfel incat sa poata fi informat, consultat si sa-si dea acordul in legatura cu o eventuala schimbare a planului de tratament care ar putea sa apara datorita unor situatii care nu pot fi anticipate.

     Post operator poate fi resimtita o usoara imflamare a zonei in care s-a facut interventia care se remite dupa 48 de ore cand edemul este maxim. [Top]

Recomandari si sfaturi

     Se recomanda ca un implant dentar sa inlocuiasca dintele extras chiar in momentul extractiei daca este posibil sau in cel mai scurt timp, deoarece osul ramas fara dinte incepe un proces de resorbtie iar dintii vecini un proces de migratie spre golul ramas. Chiar si dintii de pe arcada opusa neavand contacte care sa-i opreasca tind sa iasa din arcada prin golul creat in urma extractiei. Aceste procese de migratie si atrofiere osoasa pot ingreuna ulterior tratamentele dentare.

     Clipul urmator prezinta avantajele tratamentului cu implanturi dentare, problemele care pot sa apara datorita lipsei unuia sau mai multor dinti pierduti in urma extractiilor si cum sunt afectati dintii vecini zonei edentate:  • Implantul dentar ofera o metoda de tratament moderna a edentatiilor iar beneficiile utilizarii lui sunt:
      - mentinerea integritatii dintilor vecini zonei edentate nefiind necesara implicarea acestora in viitoarea lucrare protetica ca in cazul lucrarilor clasice
      - mentinerea osului in zona edentata care nestimulat prin prezenta dintilor se atrofiaza si pot chiar sa apara deformari faciale
      - ofera o alternativa la protezele dentare sau stabilizarea acestora la pacientii edentati total

  • In multe cazuri dintele afectat poate fi inlocuit cu implant dentar chiar in momentul extractiei.

  • Datorita faptului ca nu au fost informati cu privire la tratamentul prin implanturi foarte multi pacienti ajung sa opteze pentru acest tratament dupa mult timp iar osul maxilar ramas fara dinti care sa-l stimuleze s-a atrofiat (resorbit) si necesita operatii suplimentare de aditie osoasa pentru a crea volumul osos necesar stabilizarii implanturilor.

  • Pentru a evita o eventuala confuzie trebuie sa stiti ca implantul dentar este un surub care se insera in os inlocuind o radacina dentara extrasa iar pivotul(RCR, DCR) este un dispozitiv metalic care se insera (se cimenteaza) intr-o radacina dentara existenta si suficient de buna pentru a suporta o reconstructie. [Top]


Contact
Adresa: Micro17, Str. Barbosi, Nr. 29, Bl. R, Sc. 2, Galati

Reper: Cabinetul este situat la 100m de piata Micro17 si Biserica Sf. Ilie spre Tiglina 4, pe partea cu piata si are in fata o parcare cu 25 de locuri.
Atentie! vis-a-vis mai este un cabinet stomatologic.

Telefoane:
    0746 03 44 33
    0772 049 853
eMail: magdatrif@chirodent.ro

harta
Implanturi dentare Galati: 10 /10 , based on 212 votes.


afrodisiace Director Web Melatonin Cabinete/Clinici director web
Stomatologie
eXTReMe Tracker